Hoe voorkom je schade?

Op onze website hebben we een speciale pagina ingericht met tips om schade te voorkomen. Het gaat daar om twee veel voorkomende schadeoorzaken: inbraak en brand in uw woning.

 

Een aantal van deze tips willen wij u graag nog even onder de aandacht brengen, maar eerst iets dat nu actueel is.


Wateroverlast

In de afgelopen maanden hebben we al diverse heftige regenbuien over ons land gehad, die veel waterschade hebben aangericht. Een belangrijke preventieve maatregel is om uw dakgoten goed schoon te maken, zeker nu het blad weer gaat vallen. Verstopte dakgoten zorgen voor veel wateroverlast. En mocht u daardoor waterschade oplopen, dan valt dat niet onder de dekking van uw woonhuisverzekering. Verzekeraars stellen namelijk dat goed onderhoud -zoals het schoonmaken van uw dakgoten- een voorwaarde is voor een schade uitkering. Voorkom dus ellende en houdt uw dakgoot goed schoon! 


Als uw regenpijp niet goed afwatert, kunt u ook overwegen om een 'ontlast put' op uw regenpijp te (laten) monteren. Hierdoor wordt water dat niet in uw regenpijp kan wegstromen, afgewaterd op uw bestrating of tuin. Wij kunnen u eventueel in contact brengen met een installatiebedrijf in onze regio, die dit voor u kan regelen. Of u kunt het zelf doen, hier leest u daar meer over.


Inbraak in uw woning

Trap en groen

Een veelgebruikte ‘trap’ die het voor inbrekers heel makkelijk maakt om binnen te komen is de Klikobak. Ex-inbreker 'Evert': “Zet hem nou gewoon vast in je tuin. Net als de ladder. Zo kan een inbreker de Kliko of ladder niet gebruiken om jouw dak te beklimmen, noch dat van je buren”. Ook ‘handig’ voor de (toch nog steeds meestal) heren inbrekers is veel groen als afscheiding van je tuin. “Voor privacy misschien ideaal”, snapt Jansen. “Maar zo ook voor de privacy van een inbreker. Niemand kan hem goed zien door het groen. En dan kan hij rustig te werk gaan.” Door een heg is de inbreker zo in de achtertuin en is uw tuindeur die zorgvuldig op slot zit zinloos geworden. Doodleuk gebruikt hij daarna uw buitenstopcontact: “Handig voor een inbreker om zijn accuboorschroevendraaier op te laden. Daarmee opent hij lastige sloten”.


Rode loper

Herkent u dit beeld? De buren hebben net een nieuwe breedbeeldtelevisie gekocht en zetten de grote doos-die-binnen-zo-onhandig-is ’s avonds alvast op de stoep voor hun huis voor de vuilnismannen. Uw vrienden zijn op vakantie en hebben hun huis vakantieklaar gemaakt (planten uit de vensterbank, alle gordijnen dicht, ijskastdeur open). De buitentrap van het laatste dakgootklusje staat al maanden tegen de buitenmuur, want niemand heeft zin om hem op te ruimen. Allemaal niet handig. Die doos is een inkoppertje voor wat er binnen te halen valt en een tv of computer ‘nog nooit gebruikt in de doos’ is heel makkelijk te verkopen. Haal die doos dus uit elkaar, zorg dat uw huis er juist bewoond uitziet als u weg bent (koffiekopjes en een opengeslagen krant op tafel) en ruim de rode loper voor de inbrekers goed op.

Verder zorg voor lawaai (door een alarmsysteem), geef de inbreker geen extra privacy (door buitenverlichting die reageert op beweging) en doe alles goed op slot.


Alle tips leest u hier.


Brand in huis

Doolhof

Mensen zijn vaak vol ongeloof als brandwacht 'Caroline' ze vertelt dat je huis in een doolhof verandert tijdens een brand. “Maar dat is écht zo. Als je huis vol zit met rook en je hebt al het geluk dat je wakker wordt, is je huis werkelijk een doolhof. Om daarin je weg te vinden, je kinderen mee te nemen... Daarom is het zo belangrijk om rookmelders in huis te hebben. Veel mensen hebben wel rookmelders in huis, maar dan nog in de verpakking in een kast, of ze hangen wel maar dan zonder of met lege batterijen. Rookmelders beginnen al te loeien bij heel weinig rook, waardoor jij nog ruim voldoende tijd hebt om je kinderen te verzamelen en in relatieve rust het huis te verlaten.”

Waar moet je rookmelders hangen? “Rookmelders horen op de vluchtroute,” zegt 'Caroline'. “In een standaard huis betekent dat: in de hal beneden, in de hal boven en als je een zolder hebt op zolder. Het is belangrijk dat de vluchtroute vrij blijft. Als je rookmelder rook opvangt en een signaal geeft, is er nog maar heel weinig rook en kun je via de vrije vluchtroute makkelijk wegkomen. Je kunt ook overwegen een rookmelder op de kinderkamer te hangen. Kleine kinderen zijn afhankelijk van jou en kunnen bij rook zelf niet vluchten, bij oudere kinderen hangt de kamer vaak vol met tule, doeken, nepgordijnen. Veel polyester materialen, knuffels, zoveel brandbaar materiaal waardoor je een hele snelle uitbreiding van de brand krijgt.”


Alle tips leest u hier.

© Assurantiekantoor Goossens BV. Hier vindt u onze algemene voorwaarden en onze disclaimer over het gebruik van deze website