Is je drone verzekerd?

Is schade door uw drone verzekerd?

Drones zijn niet meer weg te denken. Voor iedereen, particulier of bedrijf is het gebruik van een drone bereikbaar geworden.
Voor drones zijn er verschillende regels voor recreatief en beroepsmatig gebruik.

Prive (recreatief) gebruik.
Dit gebruik valt onder de regeling modelvliegen. Deze regeling geldt voor drones met een startmassa lager dan 25 kg. 

De belangrijkste punten uit deze regeling zijn:

  • Voortdurend goed zicht op de drone is verplicht.
  • De bestuurder neemt maatregelen om botsing te voorkomen en geeft voorrand aan ieder luchtvoertuig dat geen modelvliegtuig of drone is.
  • Een vliegplan is niet nodig.


Regels beroepsmatig gebruik.

Bij een startgewicht tot 150 kg geldt de Nederlandse Wet Luchtvaart. Bij een hoger startgewicht gelden regels van de Europese Commissie. Deze regels worden hier verder niet behandeld. De hoofdregel voor drones met een startgewicht tot 150 kg is dat commercieel vliegen zonder ontheffing verboden is. De ontheffing wordt verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Voordat een vergunning wordt verleend moet aan een aantal eisen zijn voldaan op het gebied van:

•De opleiding van de piloot;

•De technische staat van de drone;

•Het hebben van noodscenario’s;

•Het hebben van een verzekering.


Vliegen boven bebouwing

Het is nooit toegestaan boven bebouwing te vliegen, ook niet voor particulier gebruik. Ook dit kan een probleem zijn bij inzet door politie en hulpdiensten. Hiervoor is Europese regelgeving in de maak, verwacht wordt dat invoering daarvan nog wel jaren kan duren.


Het verzekeren van je drone (privé gebruik)

De meeste verzekeraars beiden op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering automatisch dekking voor drones tot 20-25 kg. Deze dekking is voor schade aan anderen die door een drone veroorzaakt wordt. Er moet voldoen worden aan de regels die hierboven genoemd worden (niet boven bebouwing vliegen en altijd direct zicht houden op de drone).

De drone zelf kan verzekerd worden door een extra dekking op de inboedelverzekering of met een speciale drone verzekering. Meer informatie kun je bij ons krijgen. De richtpremie is zo’n €7,50 per maand.


Het verzekeren van je zakelijke drone

Het verzekeren van een drone voor zakelijk gebruik is maatwerk. We hebben hiervoor verzekeraar Driessen uit Den Haag geselecteerd op basis van hun ervaring, premiestelling en schade afhandeling. Voordeel is ook dat zij wereldwijd kunnen verzekeren. Op de website www.drone-insurance.com staat meer over hun verzekeringsproducten. Ook zijn wij u graag van dienst met meer informatie. Let op: het drone verzekeringsproduct verzorgen wij alleen voor totaal-relaties in ons werkgebied (Zuidwesthoek Noord-Brabant).

© Assurantiekantoor Goossens BV. Hier vindt u onze algemene voorwaarden en onze disclaimer over het gebruik van deze website