Overheid pakt privé pensioen aan

Overheid pakt privé pensioen aan


Een manier om pensioen voor uzelf te regelen is doormiddel van sparen (of beleggen) in een lijfrenteverzekering of rekening. Veel mensen hebben hiervoor gekozen.

De overheid heeft besloten dat lijfrente uitkeringen niet meer op 65 jarige leeftijd mogen ingaan maar later. Namelijk in het jaar waarin de AOW leeftijd wordt bereikt (67?).

Voor bestaande lijfrenteverzekeringen en rekeningen is overgangsrecht bedacht. Dit houdt in dat voor de tot 31 december 2013 opgebouwde waarde de ‘oude regels’ gelden en voor de waarde die vanaf 1 januari 2014 wordt opgebouwd de nieuwe regels gelden.

 Er is al eens eerder zo’n overgangsrecht bedacht die betrekking heeft op overbruggingslijfrentes (lijfrentes die uitkeren voor 65 jarige leeftijd). Dit houdt in dat voor de tot 31 december 2005 opgebouwde waarde nog wel een overbruggingslijfrente aangekocht kan worden en voor de waarde die vanaf 1 januari 2006 wordt opgebouwd niet meer.

 Al met al een ingewikkelde zaak omdat iemand met een bestaande lijfrenteverzekering of rekening te maken krijgt met 3 mogelijke ingangsdata van zijn lijfrenteuitkering:

1.      Het bedrag dat opgebouwd is tot en met 31-12-2005 mag eerder dan 65 worden uitgekeerd.

2.      Het bedrag dat opgebouwd is vanaf 1-1-2006 tot en met 31-12-2013 mag vanaf 65 jaar worden uitgekeerd.

3.      Het bedrag dat opgebouwd is vanaf 1-1-2014 mag vanaf AOW leeftijd (67?) worden uitgekeerd.

Vraagt u zich af waarom iemand toch nog wil sparen in een lijfrenteverzekering of rekening als de overheid er zo’n puinhoop van maakt? En of u niet beter gewoon kan sparen op de spaarrekening bij de bank? Heel begrijpelijk.

Het probleem is alleen dat uw geld op een spaarrekening ieder jaar minder waard wordt omdat u 1,2% belasting betaalt over het saldo (boven de €40.000 per gezin) en de inflatie tussen de 2-3% per jaar bedraagt. De variabele rente op een spaarrekening zou dus ongeveer 3-4% moeten zijn om het saldo zijn waarde te laten behouden en de huidige rente is 1,7% (en variabel!). Uw geld verliest dus ieder jaar waarde. Op lange termijn vormt dat een serieus verlies en dus vaak een probleem.

Wij helpen u graag om voor u plan te maken zodat uw geld vóór u werkt en blijft werken. Zodat u weet wanneer u kunt stoppen met werken. Een plan dat nu duidelijk is, duidelijk blijft en natuurlijk tijdig aangepast wordt aan de wijzigingen vanuit de overheid!

 U neemt hier contact met ons op.

© Assurantiekantoor Goossens BV. Hier vindt u onze algemene voorwaarden en onze disclaimer over het gebruik van deze website