Sparen kost geld

Sparen kost geld door inflatie


Eind december stond in de Telegraaf dat 2012 een bedroevend jaar was voor spaarders en in het AD van begin januari 2013 stond dat sparen geld blijft kosten en de consument kan het beste kiezen voor deposito, klimsparen of de beurs.

Dalende spaarrente

Het zal wellicht diverse spaarders zijn ontgaan, maar begin 2012 heeft de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief verlaagd. Hierdoor konden de banken een stuk goedkoper aan geld komen, waardoor het voor de banken minder noodzakelijk werd om geld van spaarders aan te trekken.

Sinds die tijd daalde de rente fors en het einde hiervan is nog niet in zicht. De hoogste rente is namelijk in een jaar tijd gedaald van 3,15% naar nu maximaal 2,20%, terwijl veel banken al onder de 2% zitten voor dagelijks opvraagbaar geld.

Inflatie

De huidige inflatie is een stuk hoger dan de meeste rentepercentages op de spaarrekeningen en dat betekent dat sparen in feite gewoon geld kost. Als uook nog VRH (vermogensrendements- heffing) verschuldigd bent, zal de rente meer dan 4% moeten bedragen om de geldontwaarding te compenseren. Als u kiest voor sparen, kiest u in de meeste gevallen voor een negatief reëel rendement.


Deposito's

Om een beter rendement met sparen te maken wordt meestal aanbevolen om te kiezen voor een deposito. Maar ook de tarieven van deze spaarvorm dalen in een rap tempo. Bij 5 jaar vast ontvangt de consument op dit moment maximaal 3,0% rente, nog altijd te weinig als je vermogensrendementheffing bent verschuldigd. Vanaf een rentevast periode van 10 jaar (op dit moment maximaal 3,5%) maak je waarschijnlijk nog net geen verlies. Eventueel biedt een spaarrekening met klimrente een alternatief, maar voor deze spaarrekeningen geldt dat de eerste jaren je maar een lage rente vergoeding krijgt.


Uw doelstellingen

Het is opvallend dat de erg lage rente -die naar verwachting dit jaar nog verder zal dalen- voor veel mensen nog geen reden is om te gaan beleggen. In 2012 is er maar liefst 20 miljard euro aan spaar- geld bijgekomen en is het totale spaargeld in Nederland inmiddels opgelopen naar zo’n € 325 miljard!

Het is belangrijk om te blijven monitoren op uw doelstellingen en de consequenties van een negatief reëel rendement bij sparen daaraan relateert.

Als er voldoende financiële buffer is voor het huishouden en het geld bedoeld is voor de langere termijn, dan is beleggen – mits het risicoprofiel dat toelaat – een alternatief dat serieus overwogen dient te worden om het gewenste financiële plaatje voor de toekomst meer realistisch te laten worden.

Wij willen zeker niet stellen dat beleggen altijd beter dan sparen is. Alleen willen wij er wel op wijzen dat er ook een keerzijde aan sparen zit, namelijk het negatief reëel rendement. En dat laatste is lang niet altijd bekend.

Wilt u weten of wij u in uw persoonlijke situatie adviseren om te beleggen of te sparen? U neemt hier contact met ons op.


© Assurantiekantoor Goossens BV. Hier vindt u onze algemene voorwaarden en onze disclaimer over het gebruik van deze website