Schade voorkomen

Tips van de politie

De politie laat zien hoe u simpel de kans op inbraak vermindert.


Hieronder kunt u lezen hoe u schade kunt voorkomen in de volgende twee veel voorkomende situaties: Inbraak in uw woning en brand in huis.

Heeft u schade? Dan kunt u deze hier melden.

Inbraak in uw woning

Ex-inbrekers geven in het tv-programma ‘De Inbreker’ tips om uw huis en auto beter te beveiligen. En als iemand weet hoe je ergens binnen kunt komen zijn zij het wel!


Lawaai

Zo werkt een grote sticker met PAS OP DE HOND dus niet. Ex-inbreker 'Theo' (in de Teleac-uitzending ‘Hoe maak je het inbrekers goed moeilijk?’): “Nee. Niet als er geen hond is. De inbreker klopt op de deur en als er dan niet wordt geblaft, is er geen hond.” Zo simpel is het. Al vindt hij het wel een aanrader. Maakt niet uit hoe groot het beest is: “als het maar blaft.” Ook op een inbreker af gaan, is geen goed idee. “Een inbreker wil maar één ding en dat is weg,” legt hij uit. “Jij bent alleen een sta-in-de-weg. Dus wat je wel moet doen is herrie maken. Maak lawaai, stamp op de grond. En bel de politie. Meteen.”


Alarm

Ex-inbreker 'Evert' (die rigoureus van ‘beroep´ is veranderd door nu als voorlichter bij de Stichting Veiligheid en Preventie te werken) beaamt dat inbrekers zeker niet blij zijn met een goed alarmsysteem. “Wanneer je een paar dagen weg bent en een inbreker komt binnen, kan hij rustig zijn ‘werk’ doen. Die tijd krijgt hij niet als de woning is voorzien van een alarmeringssysteem. Dan bedoel ik niet een simpel systeem dat verkrijgbaar is bij de bekende bouwmarkten. Zo’n systeem maakte ik makkelijk los en trapte ik kapot. Met een goed alarmeringssysteem blijft de schade beperkt. Een inbreker maakt dan wel dat hij wegkomt”.


Trap en groen

Een veelgebruikte ‘trap’ die het voor inbrekers heel makkelijk maakt om binnen te komen is de Klikobak. Ex-inbreker 'Evert': “Zet hem nou gewoon vast in je tuin. Net als de ladder. Zo kan een inbreker de Kliko of ladder niet gebruiken om jouw dak te beklimmen, noch dat van je buren”. Ook ‘handig’ voor de (toch nog steeds meestal) heren inbrekers is veel groen als afscheiding van je tuin. “Voor privacy misschien ideaal”, snapt Jansen. “Maar zo ook voor de privacy van een inbreker. Niemand kan hem goed zien door het groen. En dan kan hij rustig te werk gaan.” Door een heg is de inbreker zo in de achtertuin en is uw tuindeur die zorgvuldig op slot zit zinloos geworden. Doodleuk gebruikt hij daarna uw buitenstopcontact: “Handig voor een inbreker om zijn accuboorschroevendraaier op te laden. Daarmee opent hij lastige sloten”.


Rode loper

Herkent u dit beeld? De buren hebben net een nieuwe breedbeeldtelevisie gekocht en zetten de grote doos-die-binnen-zo-onhandig-is ’s avonds alvast op de stoep voor hun huis voor de vuilnismannen. Uw vrienden zijn op vakantie en hebben hun huis vakantieklaar gemaakt (planten uit de vensterbank, alle gordijnen dicht, ijskastdeur open). De buitentrap van het laatste dakgootklusje staat al maanden tegen de buitenmuur, want niemand heeft zin om hem op te ruimen. Allemaal niet handig. Die doos is een inkoppertje voor wat er binnen te halen valt en een tv of computer ‘nog nooit gebruikt in de doos’ is heel makkelijk te verkopen. Haal die doos dus uit elkaar, zorg dat uw huis er juist bewoond uitziet als u weg bent (koffiekopjes en een opengeslagen krant op tafel) en ruim de rode loper voor de inbrekers goed op.

Verder zorg voor lawaai (door een alarmsysteem), geef de inbreker geen extra privacy (door buitenverlichting die reageert op beweging) en doe alles goed op slot.


DNA op uw spullen

Heeft u er al van gehoord? De SelectaDNA-kit? Daarin zit een vloeistof waarmee de kans op inbraken in uw huis en auto totaal onaantrekkelijk worden. U kunt uw waardevolle spullen er namelijk een merkteken mee geven, waardoor een inbreker ze niet eens meer wil hebben. Behalve DNA (die niks met mensen of dieren te maken heeft trouwens) en microdots, zit er een stof in die oplicht onder UV-licht. Dus mochten uw eigendommen tóch in handen van een ongewenste eigenaar terechtkomen, kan de politie heel makkelijk zien van wie die spullen zijn, omdat u de unieke codes op een speciale website heeft ingevuld. Alle gemerkte spullen, huizen en auto’s, krijgen een sticker. Zodat inbrekers weten waar ze aan toe zijn en inzien dat ze beter een ander beroep kunnen gaan kiezen. Dat is nog eens schade voorkomen! Lees er alles over op www.sdna.nl


Krant

Wist u dat inbrekers in de krant kijken om te zien wanneer er een begrafenis is, zodat ze zeker weten dat er niemand thuis is? Niet te geloven, maar het gebeurt echt. Zorg dus dat er iemand op dat lege huis past, zodat die trieste dag niet nog zwarter wordt.


De cijfers

In Nederland werden in 2007 302.621 eenvoudige diefstallen gepleegd en 340.020 diefstallen van hogere kwaliteit. Dat was in 1999 respectievelijk 366.103 en 482.359 (bron: CBS), dus het gaat de goede kant op zou je kunnen zeggen.


Maar het blijft een feit dat er ongeveer 100.000 keer per jaar in een huis wordt ingebroken. En dat 1 op de 5 inwoners wel eens met een inbraak te maken heeft gehad (bron: www.homesafety.nl).


Inbraak is besmettelijk. Directe buren van een leeggehaald huis lopen een drie keer zo grote kans om binnen een week ook de klos te zijn. De kans op herhaling is het grootst in de eerste week, in een gebied van vijftig meter rond een inbraak. Het risico neemt dan met maar liefst 327 procent toe. Daarna neemt het inbraakgevaar weer af. Maar binnen 100 meter van een inbraak is na 15 dagen de kans om slachtoffer van inbrekers te worden nog altijd bijna 2 keer zo groot als anders (197 procent). Na een maand is dat risico nog ruim anderhalf keer groter.Brand in huis


Rookmelder

De meesten van ons hebben er ‘ergens één liggen’ of u neemt zich misschien al maanden voor om ook eens een rookmelder te kopen. Of de batterijen zijn al een paar weken op. Maar een rookmelder is één van de meest effectieve preventiemaatregelen die er zijn. Niet alleen bent u misschien op tijd om de brand te blussen, u heeft in ieder geval meer minuten om u en uw kinderen in veiligheid te brengen als blussen niet lukt.

Kortsluiting “Een brand kan door alles ontstaan,” zegt 'Caroline', officier bij het Brandweerkorps Den Bosch en bestuurslid van de Stichting Nationale Brandpreventie Week. “Vaak is de oorzaak kortsluiting of oververhitting bij elektrische apparatuur, zoals de stereo, de tv, de halogeenverlichting, maar ook bijvoorbeeld een tosti-ijzer dat aan blijft staan.” Maar ook het stof aan de achterkant van de droger kan brand veroorzaken. En de standby-stand van een tv. Of een computer. Kortom die apparaten moeten uit. 'Caroline': “De oorzaken zijn zo divers dat je beter kunt weten wat je moet doen áls het misgaat. Dat je je niet laat overvallen door de brand.”


Vluchtplan

Twee dingen helpen daarbij: het opstellen van een vluchtplan en rookmelders. “Bij het maken van een vluchtplan bespreek je als ouders met de kinderen wat te doen als er brand is in huis. In de praktijk zie je vaak dat vader met een kind de achterdeur uit rent en moeder met een kind de voordeur, waarna ze vervolgens allebei het huis weer in gaan om te kijken of er nog iemand is. Een vluchtplan houdt in dat je midden in de nacht zonder overleg weet wie wat doet. Wie vangt welke kinderen op, wie neemt de hond mee, waar verzamel je buiten het huis. Eén keer per jaar herhaal je die bespreking en oefen je dat met elkaar. Zo kom je ook dingen tegen waar je over na moet denken. Sommige mensen draaien de deur bijvoorbeeld op het nachtslot en leggen de sleutels op een andere plek. Dat kost tijd. Kun je daardoor de deur nog wel uit? Je moet voorbereid zijn op dat soort dingen, want is het eenmaal mis, dan is daarvoor geen tijd meer.”


Doolhof

Mensen zijn vaak vol ongeloof als 'Caroline' ze vertelt dat je huis in een doolhof verandert tijdens een brand. “Maar dat is écht zo. Als je huis vol zit met rook en je hebt al het geluk dat je wakker wordt, is je huis werkelijk een doolhof. Om daarin je weg te vinden, je kinderen mee te nemen... Daarom is het zo belangrijk om rookmelders in huis te hebben. Veel mensen hebben wel rookmelders in huis, maar dan nog in de verpakking in een kast, of ze hangen wel maar dan zonder of met lege batterijen. Rookmelders beginnen al te loeien bij heel weinig rook, waardoor jij nog ruim voldoende tijd hebt om je kinderen te verzamelen en in relatieve rust het huis te verlaten.”

Waar moet je rookmelders hangen? “Rookmelders horen op de vluchtroute,” zegt 'Caroline'. “In een standaard huis betekent dat: in de hal beneden, in de hal boven en als je een zolder hebt op zolder. Het is belangrijk dat de vluchtroute vrij blijft. Als je rookmelder rook opvangt en een signaal geeft, is er nog maar heel weinig rook en kun je via de vrije vluchtroute makkelijk wegkomen. Je kunt ook overwegen een rookmelder op de kinderkamer te hangen. Kleine kinderen zijn afhankelijk van jou en kunnen bij rook zelf niet vluchten, bij oudere kinderen hangt de kamer vaak vol met tule, doeken, nepgordijnen. Veel polyester materialen, knuffels, zoveel brandbaar materiaal waardoor je een hele snelle uitbreiding van de brand krijgt.”


Dus...

Geen apparaten meer op standby laten staan als er niemand bij is, werkende rookmelders monteren op de vluchtroute en een vluchtplan maken en dat één keer per jaar oefenen.

© Assurantiekantoor Goossens BV. Hier vindt u onze algemene voorwaarden en onze disclaimer over het gebruik van deze website